Klik dan dapat RM..

Pulau Payar

2:29 AM Edit This 0 Comments »
Pulau Payar, pulau yang sangat menarik pada saya sebab coralnya. Dan juga ada pantai yang sangat putih dan belum terusik. Saya sebenarnya pergi ke Pulau Payar pada Jan 2004. Masa tu belum kena Tsunami lagi. Kami pergi satu keluarga, bawak anak kecik baby lagi umur 10 bulan, dan 22 bulan, kakaknya umur 4 tahun. Havoc tak havoc? Tapi ada bawak maid yang muda remaja lagi nama Tini.

Masa tu ada dua pelantar kat Pulau Payar. Ini pelantar yang ada bot-bot mewah. Sementara itu satu lagi pelantar untuk yang bot-bot biasa. Bot biasa ni yang macam curise tu, yang boleh muat dalam 50 orang bot besar. Pakej tu dia sediakan makan tengahari dan minum pagi. Bertolak jam 9 pagi, dan balik jam 3 petang. Harga masa tu RM40 per person, budak half price, baby free.


Yang ni bot kecik untuk bawak kita dari kapal ke pelantar tu.


Kemudian anak sulong tu pun dia nak gak berenang snorkeling, last-last kaki dia kena kat landak laut. Masa tu panik semacam sungguh. Almaklum tak pernah la snorkeling, tup tup terpijak landak laut! Bawak pergi kat team penyelamat, dia cuma spray cuka, dia kata tak beracun, tak de apa-apa, cuma nanti tunggu la dia akan baik sendiri, amek masa juga lah nak baik tuh.. memang sungguh dekat 2 bulan jugak terjenket2...

Beras Terbakar Langkawi

1:22 AM Edit This 0 Comments »



Terletak tidak jauh dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, masuk percuma dan bergambar di hadapan papan notis yang ada kotak pameran beras2 yang terbakar.



Kisah tentang beras terbakar ni sebenarnya adalah akibat dari ancaman dari pihak siam untuk menyerang langkawi yang masa itu kaya dengan sawah padi. Bagi mengelakkan padi2 tersebut dirampas, Dato' Karma Jaya - mereka telah menanam padi di dalam tanah di kawasan ini. Malangnya untuk mengelakkan padi2 dijumpai oleh pihak siam, mereka telah membakarnya. Dalam kotak tersebut boleh lihat kesan2 beras terbakar. Back to 80s, masa ni banyak lagi beras2 terbakar yang diatas tanah, tapi sekarang dah tiada lagi beras2 atas tanah tersebut. Yang tinggal hanya tanah yang dikandang dengan pagar, dan beras tersebut dimasukkan kedalam kotak pameran.


Yang pelik disini, ikut kata lagenda, Beras terbakar ni boleh dilihat timbul atas tanah terutama sekali bila selepas hujan. Disebelah tanah ini terdapat sebuah rumah lama yang masih dikekalkan, dibelakang rumah ni memang ada tinggal orang disitu. Zaman 90s boleh nampak orang yang duduk disitu dan aktiviti biasa dia macam memasak, dan lain-lain. Tapi sekarang beberapa meter sebelum sampai ke kawasan ini, terdapat banyak gerai2 jualan di kiri kanan lorong menuju ke pintu gerbang beras terbakar.


Di sini boleh lah borong kain-kain batik (murah-murah dan berkualiti). Serta baju-baju budak-budak yang ada tulisan langkawi (glow in the dark). Kat sini pun ada jual minyak gamat asli langkawi yang dalam botol kecil. Murah sahaja cuma RM10=14 botol. Juga ada bam gamat asli langkawi.


7:09 PM Edit This 0 Comments »





Last month aku amek 5days 4night khas untuk Langkawi. Ape yang best kat langkawi ni selain dari shopping ialah tempat2 Nature yang aku rasa sangat menarik tertarik dan amazing ciptaan Allah ta'ala.




Landed AirAsia airport langkawi 11pm (booking time free dapat la 8 seat pegi balik dgn harga RM560 plus beg setiap sorang 15kg - camna la airasia nak untung tak tau la... hehehehe). Sampai2 je beg aku 1 rabak kiri kanan, sib baik orang airasia tu kata soh wat report dan aku dapat la beg baru POLO yg setimpal dgn beg rabak tu. (puas ati la).
Checkin Hotel Helang via Legend Club- so tak de bayar ape2, dah save 4malam tak yah kuar duit poket. Booking van nissan vannete rm400 utk 4days. Time ni aku tak rancang apa2 aktiviti pun, main redah je apa yang ada kat langkawi tuh.

Ape yang best kali ni ialah:Mangrove Tour pakej rm170 utk 1 bot boleh isi 10 orang, tapi aku cuma 7 orang jer. mak, hb, aku, anak 4 orang. Pegi jam 10pagi, so dia bawak gi tengok helang tengah makan, diorang tabur kulit ayam jadi banyak la helang kecik2 tangkap kulit ayam yang terapung tu, siap bulu helang jatuh dan drebar bot tu kutip bagi anak aku hehehehe, ada gak tengok helang belanggar sesama diorang sbb terbang rendah ramai2 simpang siur. Tp helang tu x jatuh a.

Then, depa bawak p lalu kat bawah gua buaya, tpt ni kalo air pasang penuh air tak leh lalu bawah gua tu.. sbnrnya x penah ada kes nampak buaya pon tapi saja depa panggil gua buaya..

Then dia bawak p Gua Cerita lak, depa kata gua cerita ni kisah anak raja yang nak kawin ngan anak raja china, tapi kena halang ngan Garuda, peh tu anak raja pompuan tu disorok kat gua cerita ni la, kemudian garuda tu bom pasukan anak raja tu, kononnya dah menang la, tapi kemudian anak raja pompuan tu tengah main2 kat pantai jumpa la anak raja lelaki ni tersadai kat pantai, diorang pun kawin juga akhirnya.. camtu la dongeng nyer, tapi masa lalu situ, pantai dia memang cantik sangat, putih dan dok imagine la anak2 raja main2 kat situ hehehehehe....

Then bot tu bawak p ladang ternak ikan sangkar dalam laut. Siap leh pegang2 ikan, dan ada 1 jenis ikan tu dia namakan ikan sumpit sebab bila uncle tu panggil sumpit je ikan tu akan memancutkan air kot badan dia utk aim makanan yg ada kat atas darat. Cthnya kalao roti kita pegang kat udara, nanti ikan tu akan sumpit air kat roti tu kasi jatuh. Amazing... tu first time aku tengok a.. budak2 yg 2 orang tu suker a, yg kecik lagi 2 tu bosan je dah tak sabar nak naik bot balik, sib baik aku bawak jajan leh la leka kan diaorang.

Dah dekat 1/2jam kat atas ladang ikan atas air tu, bot tu bergerak pulak ke Gua Kelawar, kat sini kena jungle trekking la skit naik bukit dan masuk ke dalam gua yang busuk ngan taik kelawar, peh tu tak bawak torch light lak tu, guna torch light diorang yang malap bayo rm1/= tak pueh tengok kelawo.. mak aku lak kata, alahai kelawo banyak kat rumah, sibuk nak tengok lam gua.... hehehehehe.. tu nak kasi experience kat anak2 aku yg 2 tu kasi tengok camna kelawo tido, yg sorang tu dah tak moh jalan, dukung sepanjang 200m dlam gua tu.. aduhhhaiii penatnya makcikkkkkk

hye my love

10:47 PM Edit This 0 Comments »
Posted by Picasa

Klik sini

Suci Dalam Debu - Iklim